Ribbe, pinnekjøtt og kalkun er alt sammen mat som hører julen til. Det er mange måter å tilberede den tradisjonsrike julematen på, og selv om noen metoder er generelle finnes det andre som varierer fra familie til familie. Her kommer litt mer historie, tips og råd rundt denne julematen, som kan gi deg noe å tenke på.
Ribbe
For mange år siden var fett en mangelvare i kostholdet, siden julen var tid for den beste måten som fantes havnet ribba på julebordet. Den hadde nemlig et svært raust innhold av fett. I dag er ikke ribba fullt så vet, og den finnes i mange varianter. Du kan nemlig få den som tynnribbe, familieribbe og juleribbe.
Midtribbe er hele den midtre delen av grisen, og velger du denne får du da med deg både ribbe og svinekam med bein. Skjær av svinekammen, og deretter fjerner du benet. Fyller du svinekammen med svisker og helsteker den, har du et eget og svært velsmakende måltid.
Familieribbe er egentlig det samme som midtribbe, men her er det som kalles kotelettbeinet fjernet. Dette gjør at familieribba blir både enklere å steke og lettere å skjære opp. Dette er en god ribbe med mye kjøtt, og svært velegnet om dere er mange rundt bordet eller dere ikke er så glade i alt ribbefettet.
Juleribbe er ikke så ulik familieribba, det er bare enda mer av beinet tatt vekk. Dermed blir ribba mer jevn i tykkelsen, og rett og slett enklere å ha full suksess med. Og så må du huske at dersom du ønsker skikkelig sprø svor, må du velge en ribbe som har godt fettlag rett under svoren.
Pinnekjøtt
Når du skal kjøpe pinnekjøtt er det viktig at du ser etter produkter med kjøtt på, og ikke bare fett. Det koster litt mer, men det er vel verdt å legge litt penger i denne festmaten.
Det viktigste du må gjøre med pinnekjøttet er å legge det i bløtt. Bløtleggingen gjenskaper kjøttets opprinnelige struktur, og er ingen jobb det skal tas lett på. Prosessen tar alt fra tolv timer til et helt døgn, og utfordringen er at om kjøttet ligger for lenge så vannes saltet ut og ligger det for kort blir det veldig salt og tørt.
For å få ekstra god smak kan du lage en buljong som du koker pinnekjøttet i. Denne buljongen kan du lage av løk, gulrøtter, purreløk og selleri samt laurbærblad, sort pepper, einebær og timian. La dette koke i fem liter vann i cirka en time. Når buljongen er ferdig kan du koke pinnekjøttet i denne, i cirka en time. Husk at alt kjøttet skal være dekket av væske.
Ikke glem å servere pinnekjøttet sammen med en god og hjemmelaget kålrabistappe!
Kalkun
Kalkun har ikke vært helt alminnelig på de norske julebord, men populariteten til den velsmakende fuglen har stadig økt. Ofte fylles den med svisker og epler og serveres med bacon, og så må man selvfølgelig ikke glemme den herlige fløtesausen. Det finnes noen lure triks, som sørger for å gi deg det perfekte kalkunkjøttet til julemiddagen, her kommer noen av dem:
Kalkunen blir som mest saftig om du steker den på lav temperatur over lang tid. Sett et steketermometer i den kjøttfulle delen. Kalkunen er ferdig når kjernetemperaturen er 64 grader. Legger du urtesmør innunder skinnet, vil det magre kjøttet få tilført ekstra fett. Da blir kjøttet ekstra saftig. Mens kalkunen steker er det viktig at du forhindrer at den tørker ut. Dette kan du gjøre ved å helle kraften som samler seg i langpannen over fuglen. Når kjøttet er ferdig stekt er det viktig å la det hvile. Dette sørger for at saften ikke renner ut. Du kan la den hvile under folie i opptil to timer før servering.