Fattigmann er for mange en viktig del av kakebestanden til jul, og baksten har vært en av de faste sju slagene som mange bakte hvert eneste år. Alle ingrediensene bakes sammen til en elastisk deig, og deretter kjevles, kuttes og frityrstekes den.
Litt fattigmannshistorie
Noen julekaker er av norsk opprinnelse, andre stammer fra utlandet. Fattigmann er en av kakene som finnes i flere land, også våre naboland Danmark og Sverige. Antagelig kommer Fattigmann fra Italia, der det var tradisjon for kaker som skulle kokes i smult. Du finner nemlig Fattigmann i Italia, under navnet «cenci fritti». Nordmenn som vandret over til USA, bakte selvfølgelig også en av de sju slagene der til jul. I USA går kakene nå under navnet «futimonbuckles». I Sverige heter kaken «klenäter», i Danmark heter den «klejner» og på Island heter den «kleinur».
Det er jo litt merkelig at en kake som inneholder både konjakk og fløte kalles for Fattigmann. Kanskje det kommer av at man ble fattig etter å ha bakt denne kaken? Noen historikere mener at navnet kan være kommet til av en misforståelse. De tror nemlig at det er det svenske navnet på kaken, «klenät», som nordmenn har trodd betyr fattigmann.
Slik lager du fattigmann
Ønsker du å bake den misforståtte fattigmannen til jul, kommer oppskriften vår her!
Ingredienser
- 8 eggeplommer
- 8 ss melis
- 8 ss kremfløte
- 1 ss konjakk (kan sløyfes)
- 0,5 ts kardemomme
- 350 g siktet hvetemel
- Tre pakker smult, ca. 0,75 kg., til koking
Fremgangsmåte
Visp eggeplommer og 6 av spiseskjeene med melis til en luftig eggedosis. De to siste skjeene med melis har du i fløten, og så stivpisker du det hele. Deretter blander du den stivpiskede kremen med eggedosisen, og tilsetter konjakk og kardemomme. Konjakken er altså frivillig og kan sløyfes.
Bruk rundt 300 g av melet i deigen og resten til bruker du når kakene skal bakes ut. Dekk til bollen med deigen og la det hele stå kaldt i kjøleskapet over natten.
Neste dag tar du deigen ut på bordet og elter den lett sammen. Form den til en pøse og del denne opp i emner. Deretter bruker du kjevlen og kjevler ut tynne leiver. De skal trines slik at de blir til cirka seks centimeter brede snipper, og deretter trinses de over på motsatt side, slik at de blir til rundt ti centimeter lange snipper. Trins et hull i midten på snippen, og tre den ene spissen gjennom. La de hvile.
Bruk en tykkbunnet kjele til smulten. Når det freser rundt skaftet på en tresleiv er smulten varm nok. Ikke kok mer enn fire stykker av gangen. Du bør snu kakene med en gang de kommer opp, da unngår du at det danner seg luftblærer. Kakene skal steke til de er gylne. Bruk en stekegaffel til å få de opp av gryten og legg de rett på en rist du har kledd med kjøkkenpapir. Dette bidrar til at overflødig olje renner vekk.
Selv om barn kan være med på å lage deigen og formene, bør det være en voksen som håndterer koking med smult. Smulten blir veldig varm og det er lett å brenne seg.